Gebruik essentiële oliën tijdens zwangerschap

Over het gebruik van essentiële oliën tijdens de zwangerschap bestaan veel tegenstrijdige berichten. Gebruik essentiële oliën te allen tijde in overleg met een (homeopatische) arts en/of verloskundige!
 

BESLIST NIET GEBRUIKEN (VOORAL IN DE EERSTE 3-4 MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP:

 
Zie ook steeds de contra indicaties die bij de oliën vermeld staan. Aanbevolen wordt uitsluitend zwakke oplossingen (1% of minder) van zachte oliën te gebruiken in een basis olie, zoals citroen, geranium, groene mandarijn, kamille (Roomse), lavandin, lavendel, mandarijn, petitgrain, grapefruit, roos, sandelhout, sinaasappel en wierook.
 
Ook bij jonge kinderen en volwassenen met een gevoelige huid uitsluitend milde oliën in heel zwakke oplossingen (1% of minder) gebruiken. Let ook op met borstvoeding! De baby kan via de melk reststoffen van de oliën binnenkrijgen of direct via de huid (de tepel) opnemen.
 
Vast staat echter dat vrouwen het gebruik van alle emmenagoge (menstruatie stimulerende) oliën vooral in de eerste 3-4 maanden van de zwangerschap moeten vermijden. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen die problemen tijdens eerdere zwangerschappen gehad hebben. 
 
Het embryo is in de eerste 3 tot 4 maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen. Later kunnen "problematische" oliën indien gewenst wel gebruikt worden het liefst onder toezicht van een verloskundige, aromatherapeut of een (homeopathische) arts. 

Gesteld kan worden dat alle oliën die bij de zwangerschap beter niet gebruikt kunnen worden ook bij baby`s en kleine kinderen niet toegepast mogen worden.

Zwangere vrouwen hebben bijna altijd een zeer gevoelige reukzin zodat ze alle krachtige en penetrante geuren mijden. Ze kunnen er soms misselijk van worden. 
 
Dit beschermers instinct kan bij de keuze van essentiële olie goed van pas komen. Dus uitsluitend oliën gebruiken die werkelijk een fijn gevoel geven.
 
Emmenagoge oliën:
 

Mogelijk menstruatiecyclus stimulerend:

 

Enige aromatherapeuten zien mirre en roos niet als stimulerende oliën maar menen dat deze oliën hormoon regulerend werken. 

Tot door onderzoek hier meer zekerheid over verkregen is, adviseren wij deze oliën desondanks niet te gebruiken.
 
Als uterotonisch (baarmoeder versterkend) en weeën stimulerend worden de onderstaande oliën gezien. Deze mogen slechts kort voor de geboorte gebruikt worden, uiteraard in overleg met arts of verloskundige:
 
Bij voortijdige weeën kan marjolein een goede ondersteuning zijn, echter raadpleeg ook hier eerst een arts of vroedvrouw.