Huid-irriterende oliën


Vooral fenol bevattende oliën kunnen bij gevoelige mensen de huid irriteren. Als de olie toch toegepast wordt, bijv. tijdens griep of verkoudheid, kan deze het beste op de robuuste huid van de voetzolen aangebracht worden. 
 
De verdunning mag ook in dit geval de 3% niet overschreden worden!


Oliën die rijk aan aldehyden zijn kunnen een gevoelige huid ook irriteren. Mengen met pineen- of limoneen- bevattende oliën kan de kans op irritatie verminderen. Kaneel aldehyde kan zeer irriterend werken en citrus oliën moeten bij een warm bad voorzichtig gedoseerd worden, 10 druppels kunnen afhankelijk van de watertemperatuur en huidgevoeligheid al teveel zijn.

Niet iedere zichtbare reactie (rode vlekken) van de huid duidt op een allergie het kan een eenvoudige irritatie zijn die snel weer verdwijnt. Voordat een olie of één van zijn bestanddelen door het lichaam als allergeen gezien wordt moet het eerst door de huid opgenomen worden. Bij de ontstane reactie wordt histamine gevormd wat kan lijden tot jeuk of een huiduitslag.

Bij gevoelige personen dient een olie eerst getest te worden: neem daartoe de dubbele concentratie als die later gebruikt zal worden. Meng deze met basis olie, breng dit aan op de binnenkant van de onderarm en laat het 48 uur inwerken zonder de plek te wassen of te wrijven. Ontstaat een rode plek, jeuk, zwelling of zelfs blaasjes dan kan de betreffende olie niet toegepast worden. 

Perubalsem, overigens geen essentiële olie maar een resinoïde, is bekend als een zeer sterk allergeen.