Oliën met fototoxische eigenschappen


Dit zijn oliën of essencen die de werking van ultraviolette stralen op de huid versterken. Essentiële oliën die cumarinen bevatten werken bijv. sensibiliserend wat betekent dat deze moleculen zich aan de melaninecellen van de huid kunnen binden. De melaninecellen versterken hierdoor de absorbatie van het ultraviolette licht waardoor, afhankelijk van het huidtype, meer of minder sterke verbrandingen kunnen ontstaan. 
 
Cumarinen bevinden zich hoofdzakelijk in oliën die door persing worden gewonnen. Er wordt geadviseerd geen citrus oliën op de huid te gebruiken en indien wel de onderstaande verdunningen niet te overschrijden. Ook bij het gebruik van deze mengsels dient de huid 12 uur niet aan de ultraviolette stralen van zon of solarium blootgesteld te worden.
 

Meerdere testen hebben aangetoond dat sinaasappel (Citrus sinensis) en mandarijn (Citrus reticulata) geen fototoxische werking bezitten, dit geldt eveneens voor de gedestilleerde limoen (Citrus aurantifolia) en de fucomarine vrije bergamot.