Wat is aromatherapie?

Aromatherapie

Aromatherapie is een natuurlijke geneeswijze op basis van geuren. Aromatherapie is het werken met essentiële oliën, met het aroma van de plant, de boom of de zaden. De essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd materialen van de plant. Daarom is de geur vaak sterk en kun je het niet onverdund gebruiken.

 

Essentiële oliën kunnen nooit de plaats innemen van reguliere geneesmiddelen, maar kunnen wel een grote rol spelen bij het in stand houden van de algehele gezondheid en het geestelijk welzijn.

 

Bij een aromatherapeut kun je terecht met lichamelijke klachten, huidverbetering of massages maar aromatherapie is ook prima zelf thuis toe te passen, door de essentiële oliën te verdampen, op de huid aan te brengen of te gebruiken in water. Met de essentiële oliën kun je een ontspannen sfeer creëren en dat maakt het in ons drukke bestaan interessant voor thuisgebruik.

 

Lees voor het gebruik ook altijd eerst de algemene veiligheidsvoorschriften en de contra-indicaties! Aromatische oliën worden gebruikt op verschillende manieren:

 

  • Voedingsmiddelen: citroen, sinaasappel en limoen zijn natuurlijke smaakmakers in bijvoorbeeld jam.
  • Toiletartikelen: bekend is het gebruik in parfums, maar ook bijvoorbeeld om smaak aan de tandpasta te geven.
  • Geneesmiddelen: oliën met specifieke eigenschappen worden op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld eucalyptus bij verkoudheid, kruidnagelolie bij kiespijn.

 

Geur invloeden

Geuren kunnen meer invloed op ons hebben dan we denken. Ze kunnen bepaalde herinneringen oproepen, omdat we geuren precies kunnen onthouden. Dit soort herinneringen zijn wel persoonlijk bepaald. Afhankelijk van de soort herinnering, positief of negatief. Geuren kunnen ons humeur beïnvloeden. Omdat die geur een fijne herinnering oproept, of omdat de geur bijvoorbeeld rustgevend of kalmerend is. De essentiële oliën werken zowel op het lichaam als op de geest in. De aromatherapie is meer medisch gericht, omdat je lichamelijke klachten er rechtstreeks mee kunt ondersteunen/behandelen, mits een professionele arts of natuurgeneeskundige eerst een diagnose heeft gesteld. De oliën kunnen ook, net als de bachbloesems, inwerken op de gemoedstoestand van mens en dier.

 

Aromatherapie in overeenkomst met fysiotherapie

Er zijn aromatherapie specialisten die een overeenkomst zien met fysiotherapie. Bij fysiotherapie kan je lichaam ook gemasseerd worden om weer in balans gebracht te worden. Alleen bij aromatherapie worden krachtige essentiële oliën aan de massage toegevoegd. Deze oliën hebben een geneeskrachtige werking. Door dit in te masseren komt het precies op de plekken terecht waar het nodig is. Eigenlijk zijn de essentiële oliën slechts een toevoeging aan een behandeling bij fysiotherapie.

 

Het gebeurt dan ook regelmatig dat fysiotherapeuten de behandeling met aromatherapie gaan uitoefenen. Ze combineren hun massages met essentiële oliën om zo een beter resultaat te boeken. De behandeling zit alleen iets anders in elkaar als je naar een aromatherapeut gaat. Je merkt tijdens een behandeling dat aromatherapie eigenlijk veel meer is dan alleen een geneeskrachtige geur.