Effectiviteit van aromatherapie

Officieel is het niet compleet wetenschappelijk bewezen dat je met aromatherapie echt beter kan worden. Er is onvoldoende onderzoek naar gedaan om dit compleet vast te stellen. Toch zijn er al jaren lang talloze resultaten geboekt. In het verleden werd de therapie zelfs op militairen toegepast. Tijdens de tweede wereldoorlog kregen de militairen essentiële oliën mee om op wonden aan te brengen. Ze konden zo sneller genezen en ontstekingen voorkomen.

 

Het is belangrijk dat je vooral niet op eigen houtje aan de slag gaat met willekeurige essentiële oliën. De oliën moeten wel geschikt zijn voor gebruik op het lichaam etc. Experimenteren kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit staat ook aangegeven op de meeste flesjes met de oliën. Een aromatherapeut kan je advies geven over de soorten olie die je kan gebruiken en de toepassing.

 

Geuren bestaan uit verschillende moleculen die op minuscuul kleine trilhaartjes in je neus terecht komen. Deze trilhaartjes staan in verbinding met het hersengebied voor reuk. Elke combinatie van moleculen zorgt ervoor dat een ander stukje binnen het hersengebied wordt gestimuleerd. Op deze manier kunnen wij elke geur onderscheiden. Vervolgens stuurt dit hersengebied een signaal naar andere hersengebieden; belangrijke gebieden voor o.a. eten, seksueel gedrag én emoties.