Kenmerken 100% natuurzuivere essentiële olie

Waar zou je zoal op kunnen letten bij de aanschaf van een essentiële olie? Er zijn een aantal basisregels die je goed in de gaten moet houden en waardoor je al een goede indruk krijgt van een essentiële olie:

 

  • De olie dient verpakt en verkocht te worden in donkerbruine of blauwe glazen flesjes. Dit is om de olie te beschermen tegen UV licht en de houdbaarheid te optimaliseren.
  • Op het etiket moet ook altijd de Latijnse naam (en optioneel het chemotype) vermeld zijn.
  • De verkoper of de website van de verkoper dient men van de volgende informatie kunnen voorzien:
    • De herkomst van de planten: waar en de manier waarop een plant geteeld is (land/ klimaat/grondsoort), heeft invloed op de kwaliteit van de essentiële olie; planten uit conventionele teelt kunnen eventueel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten. Daardoor zijn deze vaak niet geschikt voor etherische olie. Etherische olie die gewonnen wordt uit wilde planten (wildpluk) of biologische teelt zijn het beste.
    • De botanische naam: de naam moet ook in het Latijn vermeld zijn. Het Latijn is een universele taal in de botanische wereld en hieruit kun je de specifieke botanische variëteit afleiden. Hieruit is op te maken uit welke plant de essentiële olie gewonnen wordt.
    • Het gebruikte plantendeel: bijvoorbeeld van de sinaasappelboom (Citrus aurantium) worden er wel 3 verschillende essentiële olie gewonnen. Uit de schil van de vrucht (sinaasappel), het blad (petitgrain) en de bloem (neroli).
    • Het chemotype (ct) of de samenstelling van de essentiële olie: naargelang de groeiplaats, bodem, aantal uren zonneschijn, klimaat, etc. kan van éénzelfde plantensoort een andere essentiële olie verkregen worden omdat een bepaald bestanddeel meer voorkomt. Bij tijm (Thymus vulgaris) bijvoorbeeld kan het voornaamste bestanddeel zijn thymol, carvacrol of linalol, dit noemt men het chemotype (ct) van een plant.
    • Het destillatieproces van essentiële olie: naast de gebruikte planten is ook het destillatieproces van groot belang om een goede kwaliteit essentiële olie te verkrijgen! Het juist destilleren van essentiële olie is een echte kunst en vereist veel ervaring. (Het gaat hier om de juiste keuze van het materiaal van de destilleerketel, kwaliteit van het water (kalkvrij), het juist stapelen van het plantmateriaal in de ketel, de juiste druk voor de toevoer van stoom, de duur van de destillatie en de ketels morgen niet te groot zijn en max. 500 kg. aan plantmateriaal bevatten).
    • Gaschromotografie: door een analyse met behulp van gaschromatografie is vast te stellen welk chemotype een essentiële olie heeft en hoe de kwaliteit is. Een goed merk essentiële olie heeft voor elke batch essentiële olie die ze destilleren zo’n analyse beschikbaar. En zullen die zonder problemen beschikbaar stellen. Natuurlijk is het ook van belang dat je zo’n analyse kunt lezen en beoordelen en daarvoor heb je kennis van de inhoudsstoffen nodig maar het feit dat een merk essentiële olie zijn analyses beschikbaar stelt en dus open is over de kwaliteit van het product zegt al heel veel over het merk.

 

  • Essentiële oliën die een bio zegel of certificering hebben al een grote voorsprong want er zijn nog een paar zaken van belang bij etherische olie:
    • Ze moeten 100% natuurlijk en zuiver zijn: er zijn geen synthetische moleculen toegevoegd en er is niet gemengd met een andere verwante etherische olie of ander plantaardig materiaal (bijvoorbeeld basis oliën).
    • Ze moeten 100% integraal zijn: de essentiële olie is op de juiste manier gedestilleerd en niet is bewerkt (bijv. kleuren, rectificeren, bleken, deterpeneren, etc.).

 

Je merkt dat er heel wat zaken zijn om rekening mee te houden als je essentiële olie gaat kopen. Maar als je een beetje let op deze punten dan weet je in ieder geval dat je essentiële olie van goede kwaliteit koopt! Het spreekt voor zich, maar alle oliën in de aromatherapiewinkel zijn van uitmuntende kwaliteit.