Bescherm jezelf en je kinderen tegen virussen en bacteriën

Gepubliceerd op 14 mei 2020 om 11:30

Na 2 maanden zoveel mogelijk in quarantaine geleefd te hebben, zijn de regels versoepeld maar moeten we toch voorzichtig blijven en ons aan bepaalde maatregelen blijven houden. De scholen gaan (deels) weer open, alsmede kinderopvangcentra.

Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar ik vond het ook wel spannend om eerlijk te zijn. Ik heb mijn kinderen en hun docenten dan ook een desinfecterende spray meegegeven om hunzelf en de andere kinderen te beschermen. Bij 1 kind staat zelfs een diffuser aan in de klas. Er is nog geen vaccin of medicijn die het corona virus echt kunnen bestrijden en als je het corona virus al hebt, bestaat er ook geen essentiële olie die dit virus kan bestrijden. Maar je kunt met essentiële olie wel veel doen om je weerstand te verhogen en jezelf minder vatbaar te maken voor virussen. Niet alleen voor het corona virus maar ook andere virussen zoals  het griepvirus. Echter, het is natuurlijk nooit 100% zeker dat je het virus niet krijgt als je etherische oliën inzet.


"Bacteriële- en virale infecties worden het vaakst

via de handen en door de lucht doorgegeven".


Regelmatig zoveel mogelijk bacteriën en virussen doden is dus duidelijk de boodschap! Dat geldt trouwens niet alleen voor je handen, maar ook voor de ruimtes waarin je je bevindt. Goed ontsmetten dus! Hierbij een aantal DIY tips vanuit de aromatherapie.

 

1. Handen wassen en desinfecteren

 

Eén van de belangrijke maatregelen om jezelf te beschermen tegen virussen is: was  regelmatig je handen! Gewoon met water en een (bij voorkeur desinfecterende) handzeep. Deze kun je zelf maken; kies één van onderstaande recepten:

 

Voeg de essentiële olie aan de vloeibare basiszeep toe en schud dit goed zodat alles goed gemengd wordt. Hiermee kun je regelmatig dagelijks je handen wassen en je hebt er echt niet veel van nodig per wasbeurt.

 

2. Reiniging van de (woon/werk/auto/slaap) ruimtes

Desinfecterende spray

Om de lucht te reinigen kun een desinfecterende spray, waaraan je essentiële oliën aan toevoegt, maken die je regelmatig in de ruimtes kunt vernevelen. Deze kun je óók zelf maken; kies één van onderstaande recepten:

 

 

Vul de sprayflacon met de alcohol en voeg daaraan de oliën toe. Alcohol op zich heeft al een kleine desinfecterende werking, maar essentiële olie lost goed op in alcohol (en niet in water) en daarbij zorgt alcohol er ook voor dat de spray niet bederft. (De alcohol zal vervliegen zodra je de spray vernevelt in de ruimte) Even goed schudden, en je zelfgemaakte, natuurlijke desinfecterende spray is klaar!

 

Gebruik je liever niet zoveel alcohol? Dan kun je de hoeveelheid alcohol verlagen naar 20 ml. (om de oliën in op te lossen) en 130 ml. tea tree hydrolaat of rozemarijn hydrolaat toe te voegen. Net zo natuurlijk en je geeft hiermee zelfs nog een extra intensiteit aan je desinfecterende spray.

 

Gebruik in de diffuser

Essentiële oliën kunnen ook verdampt worden in een aroma diffuser om de lucht te reinigen. Hiervoor neem je een donkerbruin glazen flesje van 10 ml. en vul deze met één van de bovenstaande mixen. Voeg alleen de essentiële oliën toe aan dit flesje. Druppel 4-10 druppels van deze mix in je diffuser. Maar je kunt er ook voor kiezen om een enkele antivirale olie te verdampen. Kijk wel uit met tea tree of citrus oliën als je katten of vogels in huis hebt; dit is mogelijk schadelijk.

 

3. Je immuunsysteem beschermen

Voetenolie

Je kunt je voeten (voetzolen) in masseren met een voetenolie. Deze olie mix kun je ook op je ruggengraat (laten) smeren en op je buik rond de navel (met de klok mee smeren).

 

Recept voor kinderen van 5-12 jaar:

 

Recept voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen:

 

Meng de ingrediënten in een donkerbruin glazen flesje. Masseer de voetzolen 3 maal daags met dit mengsel in en stop na 4 weken voor een week. Na die week kun je dit opnieuw herhalen, indien wenselijk.

 

Voetenbad (vanaf 12 jaar!)

Recept voor een voetenbad:

 

Meng de ingrediënten in een glazen schaaltje, voeg dit toe aan een warm voetbad en baad hierin dagelijks 15-20 minuten.

 

Inhaleren

Een ander goed alternatief is om een inhaler te maken met een antivirale essentiële olie; druppel zo’n 10 tot 15 druppels ravintsara essentiële olie op de wattenstick van de aroma inhaler en inhaleer deze regelmatig als je in contact bent geweest met andere mensen.

 

 

Alle producten zijn verkrijgbaar in de webshop. Wil je zelf niet alle producten aanschaffen maar wel een natuurlijke desinfecterend middel? Vraag hier naar de mogelijkheden!

 

Succes, hou vol en vooral: blijf gezond!

 

Met aromatische groet 🌺,

Suzanne