De beste soorten magnesium

De basis van Zechsal is magnesiumchloride uit de zuiverste bron ter wereld, de Zechstein bron. Dit natuurlijke magnesium is geschikt voor opname via de huid en ook verkrijgbaar in vloeibare vorm om in te nemen. Daarnaast biedt Zechsal andere soorten magnesium aan in poedervorm, zonder vulmiddelen en van de beste kwaliteit.

 

1. Zechsal helpt en ondersteunt bij:

   •   Geestelijke veerkracht
   •   Concentratie en geheugen
   •   De werking van het zenuwstelsel
   •   Het behoud van sterke botten en tanden
   •   De aanmaak van cellen en weefsels
   •   De electrolytenbalans in je lichaam
   •   De werking van de spieren

   •   Vermoeidheid
   •   Huidaandoeningen, jeuk en schilfers

 

2. Waarom is dat zo?

De werkzame stof is magnesium, na zuurstof en water de derde levensbehoefte van de mens. Magnesium bevordert meer dan 350 lichaamsprocessen en is daarmee onmisbaar. Veel mensen hebben ongemerkt een magnesiumtekort. Dat komt doordat ons voedsel steeds minder magnesium bevat, ons dieet niet altijd voldoende divers is en veel soorten medicijnen magnesium ’rovers’ zijn. Veel mensen kunnen daarom wel wat extra magnesium gebruiken. Dat geldt ook voor sporters, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang.

 

3. Via de huid én om in te nemen

a. via de huid
De meest snelle en effectieve manier om je magnesiumbalans aan te vullen is via de huid. Het magnesiumchloride in de badkristallen, olie, gels en huidverzorging van Zechsal wordt uitstekend opgenomen en gaat via het interstitium rechtstreeks naar de cellen waar het moet zijn. Daarnaast zuivert het de huid en maakt haar rustig.

Tip: een hoge concentratie als in magnesiumolie kan een prikkend gevoel geven op de huid. Dit is niet erg en gaat meestal over. Probeer eens een andere plek en bouw de dosering langzaam op.

b. om in te nemen
Zechsal biedt meerdere soorten magnesium om in te nemen, allen zo zuiver mogelijk. Magnesium in vloeibare- en in poedervorm is puur, makkelijk te doseren en prettiger dan pillen. Zo hoeft je lichaam geen overbodige vulmiddelen af te breken en kun je het eenvoudig toevoegen aan bv een smoothie of yoghurt.

Let op: oraal gebruik van magnesium kan maag/darm klachten geven. Over het algemeen wordt magnesiumbisglycinaat beter verdragen dan magnesiumcitraat. Magnesium Drops hebben als voordeel dat je steeds een klein beetje neemt en daarmee de maag niet overbelast. Bij de opname via de huid is de kans op maag/darm klachten minimaal.

4. Dosering en gebruik

Wij geven richtlijnen, hoewel de dosering zeer persoonlijk is en afhankelijk van lichaamsgewicht, leefstijl en klachten. Je kunt van magnesium niet te veel binnen krijgen. Het overschot wordt door het lichaam uitgescheiden.

 

Magnesiumolie: 15 tot 20 sprays per dag
Elke spray geeft 12,5 mg puur magnesium, concentratie 31%. 15 tot 20 sprays leveren de helft van de ADH. Veel gebruikt als aanvulling bij een magnesiumtekort. Na aanbrengen minimaal 15 minuten laten zitten. Daarna eventueel afspoelen met water.

Magnesium badkristallen
Voor een voetenbad gebruik je 125 gram kristallen op ca. 4 liter warm water. Twee keer per week is een goede basisi voor onderhoud. Bij chronische klachten om de dag. Voor een ligbad heb je een halve tot 1 kg nodig. Voor totale ontspanning, een goede gezondheid en om huidaandoeningen te verlichten.

 

Magnesium Drops
Puur natuurlijk vloeibaar magnesium, toe te voegen aan water, koffie, zuivel en voeding naar keuze. Aanbevolen: 30 tot 50 druppels per dag. 40 druppels leveren de helft van de ADH. Door je inname te spreiden over de dag, is dit magnesium optimaal in te zetten door het lichaam.

 

MCM gel: twee maal daags
Uiterst geschikt om pijnlijke gewrichten te behandelen. Geeft direct verlichting. Advies: twee maal daags gevoelige plekken insmeren. De gel trekt snel in, afspoelen is niet nodig.

 

MagnesiumgeZechsal Magnesium Gell: naar behoefte
Meest gebruikt bij huidaandoeningen, het bevordert het herstel van de huid. Ook voor pakkingen (19% betere hydratatie, 33% gladdere huid). De gel bevat 30% magnesium-chloride. Minimaal 15 minuten laten zitten en na gebruik afspoelen met water.

 

Daarnaast kun je dagelijks de verzorgingsproducten gebruiken zo veel je wilt. Ook kinderen kunnen baat hebben bij extra magnesium. Let wel op: de doseringen voor kinderen zijn lager. In de kennisbank op de site vindt je hier meer over.

 

5. Wanneer niet gebruiken?

Bij een extreem lage hartslag (<35) en bij ernstige nieraandoeningen. Voor medicijnen geldt dat het verstandig is om een uur tussen het gebruik van Zechsal en de inname aan te houden. Bij twijfel over de combinatie met medicijnen, raadpleeg je arts.

 

Magnesiumolie bijwerkingen

 

Magnesiumolie bijwerkingen?

Regelmatig vragen mensen ons of er bijwerkingen zijn van de Zechsal magnesiumolie. Daarbij komen ook vragen naar voren als: kun je er ook te veel van krijgen en is dat gevaarlijk? Waarom prikt het op mijn huid? Hoe zit het als ik ook medicijnen gebruik? In deze info sheet zullen we hierop zo goed mogelijk antwoord geven.

1. Reactie van de huid

Een vervelende reactie op de huid is de meest gehoorde klacht bij het gebruik van magnesiumolie of -gel. De klachten variëren van een plakkerig gevoel tot jeuk, prikkelen, vervellen, en soms zelfs rode bultjes. Een deel van de gebruikers van de magnesiumolie en in iets mindere mate de magnesiumgel heeft hier last van.

Bij de meerderheid van de mensen die deze klachten hebben wordt het na enig doorzetten beter. Waarschijnlijk hebben bij hen de klachten te maken met de zuurtegraad (pH) van de huid. Hoe zuurder, hoe meer het prikt. Vandaar dat je af en toe wel hoort: hoe meer het prikt, hoe harder je het nodig hebt. Bij een deel lijken de klachten eerder te maken te hebben met het type huid. Bij oudere mensen met een dunne, gevoelige huid komt het dan ook relatief vaker voor. 

Hoe dan ook, het is vervelend genoeg en het weerhoudt mensen ervan om magnesiumolie te gebruiken. Er zijn echter gelukkig ook andere producten die deze klachten niet geven. De meest milde manier van magnesiumopname via de huid is een bad of voetenbad met de magnesium badkristallen. Maar ook de sportgel, MCM-gel, bodycream en deodorant bieden extra magnesium aan op een huidvriendelijke manier. Sterker nog: mensen met huidproblemen hebben enorm veel baat bij deze producten.

 

2. Herstelpijn

Mensen die al langer te maken hebben gehad met een magnesiumtekort en extra magnesium gaan nemen, kunnen last krijgen van zogenaamde “herstelpijn”. De Duitse therapeuten kennen dit verschijnsel als “Heilschmerzen” en het kan een tijdje erg vervelend zijn. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, zenuwpijn of andere ongemakken. Het lichaam gaat namelijk reageren op de magnesiumtoevoer door te ontzuren en zichzelf te resetten. Afvalstoffen worden afgevoerd en je lichaam begint met zelfherstel. Het is dan belangrijk om voldoende water te drinken zodat de schadelijke stoffen het lichaam kunnen verlaten. Als je hier last van hebt, wees dan niet ongerust. Meestal gaat het na een paar dagen beter en merk je langzaam dat het extra magnesium zijn werk doet. Hoe lang dit duurt hangt af van vele factoren. Bij chronische klachten - die langzaam en soms over jaren zijn opgebouwd - duurt het ook langer voordat dit weer is afgebouwd. Een optie is om de dosering van de magnesiumolie tijdelijk naar beneden te schroeven totdat het dragelijk is en daarna weer langzaam op te voeren. Bij het gebruik van de Zechsal verzorgingsproducten (bv de magnesium bodycream) is herstelpijn in onze klantenkring niet gemeld en ook uiterst onwaarschijnlijk. Dit hangt samen met de lagere concentratie aan pure magnesium (maximaal 3%).

Nb. mochten de klachten onverminderd aanhouden (na bv drie weken) kun je het beste stoppen met de suppletie en overleggen met de huisarts of behandelaar.

 

3. Verlaging van de bloeddruk

Door magnesiumolie kunnen symptomen die een lage bloeddruk met zich mee brengt, zoals duizeligheid (of licht in het hoofd), zwakke pols en misselijkheid tijdelijk erger worden. Op zich is dit niet alarmerend, maar pas wel je persoonlijke dosering erop aan: ‘een klein beetje maar vaak’ is in zo’n geval beter dan een grotere hoeveelheid in één keer. De toepassing via de huid is hiervoor zeer geschikt. Magnesiumolie kun je eventueel verdunnen met water, of je kunt producten kiezen met een lager magnesiumgehalte.

Als je een zeer lage bloeddruk hebt (bovendruk < 90 en onderdruk< 60) wees dan voorzichtig met magnesiumolie of andere producten met een hoge concentratie magnesium.

 

Hoe zit het met magnesium en medicijngebruik?

Het is in de medische wereld bekend dat er een relatie bestaat tussen medicatie en een magnesium tekort. Denk daarbij aan maagzuurremmers, diabetes-medicatie, calciumsupplementen, luchtwegverwijders, bisfosfonaten, statines, bètablokkers en anti-stollingsmiddelen. Er is een lijst met honderden medicijnen die erom bekend staan dat ze een magnesiumtekort veroorzaken. Deze is bij Zechsal opvraagbaar (info@zechsal.eu).

Als je extra magnesium neemt en ook medicatie gebruikt, let dan wel op om het niet tegelijk met je medicatie te nemen. Hoewel deze aanbeveling door apothekers alleen wordt afgegeven voor oraal gebruik en we niet weten of een verstorende interactie ook optreedt bij magnesium via de huid, nemen we de aanbeveling voor de zekerheid toch over.

Laat enige tijd - minimaal een half uur, liever een uur - tussen het nemen van de medicatie en bijvoorbeeld het smeren van magnesiumolie zitten. Hetzelfde geldt voor een voetenbad met magnesium kristallen of het gebruik van de magnesiumgel, sportgel of MCM-gel.

Kan ik teveel magnesium binnen krijgen?

Bij normaal gebruik niet. Dat wil zeggen: als je je aan de aanbevolen hoeveelheden houdt is het volkomen veilig. Het lichaam neemt wat het nodig heeft en de rest zweet je weer uit of verlaat het lichaam via de nieren of darmen. Er is dan ook formeel geen bovengrens aan de hoeveelheid extra magnesium die je mag nemen.

Maar te veel is niet nodig en kan ook zorgen voor maag- en darmproblemen. Dit geldt overigens vooral bij orale inname. Bij het gebruik van magnesiumolie hebben mensen hier vrijwel geen last van.

Contra-indicatie: ernstige nierproblemen

Een uitzondering op de veilige inname vormen mensen met zeer ernstige nierproblemen. Hen wordt aangeraden voorzichtig te zijn en alleen in overleg met een bevoegd behandelaar magnesium te suppleren. Ook de dosering is lager. Als je nierpatiënt bent (met dialyse) zijn alleen hele kleine hoeveelheden per keer mogelijk. Mensen met 1 goed functionerende nier kunnen gerust extra magnesium gebruiken.