📦 GRATIS VERZENDING BINNEN NEDERLAND!! 🚚

Zenergy Wellness Ricinus Olie BIO - 100 ml.

€ 14,95

Botanische naam: Ricinus communis

Land van herkomst: Noord Afrika

 

■ bevordert haargroei (wimpers)

■ jeukstillend

■ antimicrobieel


EIGENSCHAPPEN (UITWENDIG)*

Onze biologische koudgeperste ricinus olie is puur, natuurlijk en ongeraffineerd. Er worden geen chemicaliën of conserveringsmiddelen toegevoegd. Via een mechanisch proces is deze ontgeurd om hem geschikt te maken voor gebruik in cosmetica. Ricinus (of castor of wonder) olie is verzachtend, immuun stimulerend, antimicrobieel, ontstekingsremmend, wond genezend, pijn verdovend en jeuk stillend.

TOEPASSING (UITWENDIG)*

Ricinus olie wordt niet of nauwelijks voor aromatherapie ingezet. De olie is te viskeus/dik om als massage olie te gebruiken. Maar de viskeuze, bijna stroperige olie is zeer geschikt om droogheid van de huid te voorkomen. Ricinus olie is verzachtend en voedend bij een droge, oudere huid. Het wordt tegenwoordig gebruikt in heel veel huidverzorgingsmiddelen, zoals in lipsticks.In feite is ricinus olie altijd een goede keuze als er vocht in de huid moet blijven of vocht op de huid moet worden afgesloten. Doordat de moleculen een kleine massa hebben, kan de olie gemakkelijk tot de diepere huidlagen doordringen. Ricinus olie maakt de poriën vrij van bacteriën, waardoor de huid minder kans heeft op huidinfecties. Ricinus olie ondersteunt het herstellende vermogen van de huid. Vooral bij jeuk(plekken) kan pure ricinus olie een uitkomst zijn. Een voorbeeld is ernstige jeuk die bij eczeem kan optreden. Ricinus olie heeft een lange traditie in de volksgeneeskunde in zowel het Oosten als het Westen bij allerlei huidaandoeningen, zoals verhoorning (keratosis), dermatosen, wondgenezing, acné, ringworm (schimmelinfectie), schimmelnagels, wratten en andere huidinfecties en jeuk. Ook huiduitslag zoals luieruitslag, waarbij vaak veel vochtverlies optreedt en de huid uitdroogt, kan door ricinus olie verzacht worden. Vermengt met bijenwas maakt ricinus olie een vette praktisch afsluitende crème dat zeer waterafstotend werkt. Aangetoond is dat ricinus olie ook bij artritis ontstekingsremmend werkt door een prikkelend (capsaïcine) effect. In de haarverzorging zorgt ricinus olie voor voller en steviger haar. Broos of droog haar gaat er weer gezond uitzien en krijgt weer glans. Ricinus olie kan puur of in combinatie met een andere basis olie worden gebruikt.

ANDER GEBRUIK*

Ricinus olie heeft een eeuwenlange traditie als middel tegen constipatie en wordt in Europa sinds 1780 in verschillende farmacopees genoemd. Vooral bij acute constipatie is ricinus olie een ondersteunend middel en werkt binnen 2 tot 8 uur na inname. Het mag echter maar kortstondig (1 à 2 weken) worden gebruikt, omdat anders het verlies van mineralen in het lichaam te groot wordt. De dosering bij constipatie is 1-2 eetlepels voor volwassenen op een nuchtere maag. Het aanwezige ricinolzuur stimuleert de darm motoriek. In een onderzoek uit 2010 bleek een pakking met ricinus olie constipatie significant te verminderen. De Amerikaanse FDA ziet ricinus olie als veilig middel bij acute constipatie. Als wondmiddel wordt ricinus olie ingezet bij de behandeling van slecht helende wonden. Er is een spray op de markt (BCT - perubalsem, ricinus olie en trypsine) die ondersteunt bij slecht helende wonden. Conclusie van een klein onderzoek uit 2013 was dat deze spray een goed alternatief is bij wonden die gepaard gaan met ernstige jeuk. Ricinus olie en het aanwezige ricinolzuur verhogen de penetratie van andere stoffen door de huid. En deze eigenschap wordt in de medische zorg steeds meer benut. Sommige anti-kanker medicijnen blijken beter te werken in ricinus olie. De voedingsindustrie gebruikt ricinus olie als smaakmaker (bijvoorbeeld in boter en als notensmaak). Een industriële ricinus olie wordt verkregen door de zaden te roosteren, te malen en te koken in water. De olie wordt van het wateroppervlak afgeroomd. Het wordt ingezet als onderdeel van smeermiddelen, wassen, verven, harsen, lakken, inkt, bio plastic, waterafstotende middelen en weekmakers voor leer en zepen. In Brazilië wordt ricinus olie  gebruikt om biodiesel te produceren. De attractieve zaden worden in sieraden verwerkt.

WAARSCHUWINGEN/CONTRA-INDICATIES*

Ricinus olie is opmerkelijk stabiel en zal niet snel ranzig worden. Ricinus olie is niet huid irriterend en sensibiliserend en wordt ook door de EU als veilig gezien. Overgevoeligheid voor ricinus olie en ricinolzuur ligt alleen hoger bij mensen met dermatoses (huidaandoeningen). Inname van ricinus olie moet vermeden worden bij mensen met darmontstekingen, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, bij spastische darm syndroom (PDS) en bij aambeien. Ook zwangere vrouwen wordt het inwendig gebruik van ricinus olie afgeraden. Door inname van hogere hoeveelheden ricinus olie kunnen contracties in de baarmoederwand worden uitgelokt. Dit is in feite de reden dat in de volksgeneeskunde ricinus olie werd ingezet om barensweeën op te wekken. Ricinus olie kan niet worden ingenomen bij gebruik van bloed verdunnende medicijnen.

AROMATHERAPIE*

Ricinus olie behoort tot de half drogende oliën en heeft naar mening van therapeuten ontstekingsremmende, verzachtende en laxerende eigenschappen. In vette zalven wordt Ricinusolie als emollientia toegepast, het maakt de huid zacht en soepel, bovendien heeft het een afdekkende werking. De olie beschermt de huid tegen water en wateroplosbare schadelijke stoffen. Onder de door de olie gevormde beschermende laag kunnen wonden en fissuren goed genezen. Ricinus olie wordt plaatselijk aangebracht om de huid textuur te verbeteren en de hydratatie van de huid te bevorderen. Ricinus olie heeft huid herstellende en verjongende eigenschappen die helpen bij de behandeling van droge huidaandoeningen zoals dermatitis en psoriasis. Daarnaast is het ook van nature antimicrobieel en kan het acne en puistjes verminderen. Het is om deze reden dat ricinusolie, die langzaam wordt opgenomen, nog steeds wordt gebruikt om acne te behandelen en het geschikt maakt voor een huid die gevoelig is voor acne. Het heeft herkenbare wond genezende eigenschappen en kan ook het verschijnen van vlekken, littekens en puistjes verminderen. Het aanwezige ricinolzuur vormt een beschermend vochtlaagje op de huid en wordt om die reden veel aan huidverzorgingsproducten toegevoegd. Het kan ook de groei van huidweefsel stimuleren, wat resulteert in een jonger uitziende huid. Aromatherapeuten gebruiken ricinus olie puur of in mengsels o.a. bij; abcessen, ontstekingen, puisten, huidproblemen, roos, wratten, wormen en verstoppingen. Ricinus olie is geschikt voor alle huidtypes, ook voor de gevoelige. Hoewel het ook puur gebruikt kan worden, wordt het, vanwege de hydraterende en voedende eigenschappen, meestal toegevoegd aan huidverzorgingsproducten en cosmetische producten zoals crèmes, lotions, haarverzorgingsproducten, lichaamsverzorgingsproducten, lippenbalsems etc. Ricinus olie kan vanwege de milde aard rechtstreeks op de huid worden aangebracht.

 

TOEPASSINGEN*

Geïrriteerde of jeukerige huid: breng spaarzaam wat ricinus olie aan op je jeukende of geïrriteerde plekken.

 

Wimper verzorging en -verlenging: bestrijk je wimpers dagelijks met 1-2 druppels pure ricinus olie voor de verzorging van je wimpers en bestrijk de aanzet van je wimpers met een beetje ricinus olie via een wattenstaafje. Pas dit bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan toe, op je gereinigde oogleden/wimpers.

 

Wratten: stip je wratten meerdere malen per dag aan met een beetje ricinus olie via een wattenstaafje.

 

PRODUCT*

Chargenummer:

E7150 / 201709 / Th / NaF032 / Bac

Productnaam:

Ricinus olie/Castor olie/ Wonder olie

Land van herkomst:

Noord Afrika

Botanische naam:

Ricinus communis

Synoniemen:

Oleum Ricinus

Farmacopoea:

CAS: 8001-79-4 / Einecs: 232-293-8

Kleur:

Helder bleekgeel

Geur:

Neutraal

Smaak:

Olie-achtig

Consistentie:

Zwaar olie-achtig

Bereiding:

Koudgeperst - 1e persing

Plantenfamilie:

Wolfsmelkfamilie (Euphorbeaceae)

 

INHOUDSSTOFFEN*

Verzadigde vetten (2%)

palmitinezuur

stearinezuur

 

Enkelvoudige onverzadigde vetten (tot 93%)

oliezuur (3%)

ricinolzuur (89-90%)

 

Meervoudigde onverzadigde vetten

linolzuur (3-4%)

 

Ricinus olie bevat 0,5-1% vetbegeleidingsstoffen. Opvallend in de chemische samenstelling van ricinus olie is het ricinolzuur. Dit unieke vetzuur is in lage concentraties te vinden in andere zaad oliën (bijvoorbeeld 0,03% in soja olie) en wordt gezien als verantwoordelijk voor de eigenschappen en werking van de olie. Ricinolzuur in ricinus olie komt voor in de vorm van triricinoleïne, waarbij het ricinolzuur verbonden is met glycerine.

 

VEILIGHEID*

TSE/BSE-risico: De grondstof is van puur plantaardige oorsprong en komt tijdens de productie, opslag of transport niet in contact met enig dierlijk materiaal en besmetting is uitgesloten. Het product wordt niet beïnvloed door het GGO-probleem. Tegen deze achtergrond vereist dit product volgens de nieuwe GGO-regelgeving 1829/2003 en 1830/2003 geen etikettering met betrekking tot genetische modificaties.

*DISCLAIMER

De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

BRONNEN