Wat is aromatherapie

Gepubliceerd op 11 maart 2019 om 16:32

Voor degenen die wel eens van aromatherapie hebben gehoord, maar nog niet precies weten wat het inhoudt, denkt waarschijnlijk aan 'geur' of ‘iets met oliën’, maar meestal komt het ook niet verder dan dat. Aromatherapie klinkt ook voor veel mensen wat zweverig, al is dit anno 2019 wel wat achterhaald. Iedereen kan baat hebben bij aromatherapie, gewoon in eigen huis! Bij aromatherapie worden de geuren van essentiële oliën ingezet vanwege hun werking op lichaam en geest. Ik probeer in deze BLOG uit te leggen wat de achtergrond van deze therapie is en wat de effecten hiervan zijn.

 

Aromatherapie

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze op basis van geuren. De geuren van essentiële oliën; 100% natuurlijke oliën op basis van plantaardige ingrediënten: kruiden, bloemen en andere plantdelen. Met deze geuren kunnen lichaam & geest weer terug in balans komen. De geurende essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd en diverse kwalen kunnen hiermee genezen worden. Deze vorm van therapie werkt vooral goed in combinatie met psychische aandoeningen.

 

Bij een aromatherapeut kun je terecht met lichamelijke klachten, huidverbetering of massages maar aromatherapie is ook prima zelf thuis toe te passen, door de essentiële oliën te verdampen, op de huid aan te brengen of te gebruiken in water. Met de essentiële oliën kun je een ontspannen sfeer creëren en dat maakt het in ons drukke bestaan interessant voor thuisgebruik.

 

Essentiële oliën

Etherische oliën zijn gedestilleerde oliën die gewonnen worden uit kruiden, bloemen, harsen, zaden en andere plantendelen. De specifieke geuren worden onder andere ingezet om het lichaam & geest terug in balans te brengen. Maar ook voor alternatieve genezing van diverse kwalen en symptomen worden steeds vaker essentiële oliën gebruikt.

 

Vooral bij therapieën die een samenhang hebben van geestelijke klachten die gerelateerd zijn aan spanningen, slapeloosheid, angst en stress worden steeds vaker etherische oliën ingezet. De geuren spelen in op ons onderbewuste waardoor lichaam & geest weer in balans zullen raken. Dit wordt ook wel "het zelfhelende vermogen" genoemd.

 

Er zijn veel essentiële oliën op de markt, met een enorm verschil in prijs maar vooral in kwaliteit. Bij verkeerde aankoop kan het juist averechts werken op de klacht. Zo kunnen huidaandoeningen juist verergeren of kun je er juist problemen bij krijgen! Essentiële oliën zijn er in allerlei variaties, zo worden er ook synthetische oliën op de markt gebracht. Deze hebben niet de krachten van de plantaardige oliën en zijn daardoor ook veel goedkoper. Verder zijn er ook oliën op de markt die worden verdund met een geurloze olie. Een synthetische olie kan in een diffuser de ruimte lekker laten ruiken, maar heeft niet de goede uitwerking op je lichaam! Het is dus van cruciaal belang om 100% natuurzuivere etherische oliën te gebruiken van therapeutische kwaliteit. Hier kun je lezen waaraan deze te herkennen zijn.

 

Toepassingen

De meest gebruikte vorm van aromatherapie zijn massages; de aromatherapeut gebruikt massage oliën, gericht op de specifieke klachten. Hierin zitten essentiële oliën verwerkt. Daarnaast is het verdampen van essentiële olie een zeer effectieve methode. Dit wordt via een diffuser (koud) verdampt. Met koud water worden enkele druppels essentiële olie of een combinatie van essentiële oliën verdampt en hierdoor komen de geuren in de ruimte en inhaleren wij die. De geuren spelen via het onderbewuste in op onze gemoedstoestand. Ook het inhaleren rechtstreeks vanuit het flesje of vanaf een tissue of inhaler zijn ook zeer effectieve methodes. Stomen via een stoom inhalator (super veilig!) of een schaaltje heet water is heilzaam bij o.a. luchtwegklachten en griep en warme en koude kompressen bij o.a. spierklachten en huidproblemen. Maar er zijn nog veel meer toepassingen om aromatherapie in te zetten. Klik hier voor meer toepassingen.

 

Goede resultaten met essentiële olie

Er zijn in de loop der jaren verschillende studies gedaan naar het effect van essentiële olie en onze gezondheid. Deze studies laten een positieve uitkomst zien. Er zijn diverse successen gemeld in het bestrijden van angsten maar ook bijvoorbeeld bij slapeloosheid.

 

Tijdens een recent onderzoek die werd gedaan in Amerika, werd onderzocht wat essentiële olie bij kinderen en volwassenen met ADHD deed. Het resultaat was zo positief dat men het onderzoek heeft uitgebreid. Maar ook ter verbetering van ons geheugen en aandacht zijn er successen geboekt met essentiële oliën. Daarom heb ik aromatherapie geïntegreerd in mijn leven en wil hier andere mensen ook kennis mee laten maken!

 

Specifieke klachten

Een aromatherapeut kan jou vertellen welke olie of een mix geschikt is voor een specifieke klacht. De klacht zelf dient echter gediagnosticeerd te worden door een arts, wanneer er onduidelijkheid over bestaat.

 

Zo zijn er diverse recepten met essentiële oliën (i.c.m. basis oliën) speciaal op klachten als bijvoorbeeld hooikoorts, migraine, prikkelbaar darm syndroom, endometriose, fibromyalgie, en nog veel meer!

 

Er worden hele goede resultaten geboekt bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Het smeren van zwarte peperolie op spierpijn werkt zeer doeltreffend. Ook interne problemen kunnen worden aangepakt; zo zal rozemarijnolie goed werken om een lage bloeddruk hoger te krijgen. Bij verkoudheid en andere aandoeningen aan de luchtwegen kan essentiële olie zeer goed ingezet worden. De oliën kunnen ook oraal gebruikt worden door enkele druppels in te nemen, de aromatherapeut kan hiervoor capsules maken met de juiste mix aan oliën behorende bij de klacht.

 

Prijsbepaling van essentiële oliën

Dat de prijzen van de verschillende essentiële oliën verschillend zijn, komt voornamelijk door de manier van winning en destillatie. Zo zijn er oliën, bijvoorbeeld roos essentiële olie, die uit duizenden blaadjes gewonnen wordt. Deze blaadjes moeten dan ook nog eens vóór zonsopkomst geoogst worden en binnen enkele uren verwerkt worden! Maar sinaasappel essentiële olie daartegen komt uit de schil van een sinaasappel, knijp er maar eens in. De druppels die dan vrij komen zijn de essentiële van de sinaasappel. De beste olie is de biologische, pure en pesticide vrije essentiële olie.